We hebben een hele tijd niets nieuws meer geplaatst. Deels komt dit omdat veel mensen de weblog lezen, die regelmatig wordt bijgehouden. Hierin worden de activiteiten ook regelmatig genoemd. Toch maar weer even alles op een rijtje.
De eerste 4 projecten zijn ook terug te vinden in de acties. Hier gaat het om activiteiten die met elkaar verbonden zijn. Ze zijn deels ontstaan vanuit hetzelfde doel, nl. de jeugd van Ossiomo te stimuleren zelf bezigheden voor hun vrije tijd te ontwikkelen.
Daarnaast zijn er kleine eenmalige projectjes. Deze kun je geen project noemen maar het is goed om te laten zien wat wij met het geld van onze donoren doen.
NIGERIA
1. INTERNET EN INTERNETCAFE
Doel van dit project is om de mensen van Ossiomo een eigen internetcafé te geven. Dit zou het dorp een stuk verder in ontwikkeling helpen en veel voor de jeugd betekenen.
De internetverbinding werd al in januari 2007 gerealiseerd, maar is sinds augustus buiten werking en de reparatie heeft tot eind oktober op zich laten wachten. (Nigeriaanse service!)
Het café is in wording. We hebben een gebouwtje opgeknapt, dat binnen de omheining van het klooster van de Daughters of Charity staat. Muren, dak, raampartijen en beveiliging zijn gemaakt en versterkt. Alles is gesausd en er is een toilet geïnstalleerd. Het buitenplaatsje is ommuurd en het café heeft een eigen in/uitgang gekregen.
Het meubilair is deels aangeschaft, de computers en server zijn geïnstalleerd en het wachten is op de aansluiting. Ook de Invertor, het accusysteem om het café langer open te kunnen houden is aangekomen en geïnstalleerd. Het internetcafé is tot nu toe gefinancierd met hulp van:
PROCURA, Stichting Perspectief 3000 / CO Foundation met verdubbeling door IMPULSIS.
De invertor is door de Australische Ambassade en PROCURA bekostigd.
2. JEUGDHONK EN DORPSHUIS
Oorspronkelijk zou het internetcafé een onderdeel van het jeugdhonk worden, maar uit veiligheidsoverwegingen is het nu een apart gebouw. De jeugd had net een dans/theatergroep gevormd toen we kwamen, maar repeteerden in de voorhal van de kerk. Ze zijn enthousiast en komen bijna elke zondag bij elkaar om te vergaderen en te oefenen. Ze hebben al een paar succesvolle voorstellingen gegeven. Hun grote wens was/is een eigen ruimte.
Er staan veel gebouwen leeg in Ossiomo. Zonde vonden wij en dus hebben we samen met de jeugd aan de Daughters of Charity gevraagd of we een van hun niet gebruikte gebouwen mochten opknappen. Voor de jeugd zijn we de laatste grote actie van Stichting Perspectief 3000 via CO Foundation begonnen in maart 2007 en hiervoor hebben we de verdubbeling van IMPULSIS gekregen.
Het gebouw is het oudemannenhuis, dat het “Father Coleman House” heet. Dak en plafond bleken te slecht voor simpel opknappen, zoals het plan was, en zijn nu met extra geld van de Nederlandse Ambassade vernieuwd. We zien er persoonlijk op toe dat jullie belastinggeld goed besteed wordt!! Alle andere kosten worden betaald met geld van:
PROCURA, Stichting Perspectief 3000 / CO Foundation met verdubbeling door IMPULSIS.
Zo is de veranda opgeknapt, is er electriciteit aangelegd en hebben ze een podium en kleedruimte gebouwd. Onze eigen timmerman uit Ossiomo is druk met het maken van bankjes. Er is al een tafeltennistafel en we kopen binnenkort nog een kast om de spellen, die ook al klaar liggen in op te bergen. We hebben ook een heleboel leesboeken verzameld en zo kan er ook een kleine bibliotheek ingericht worden.
De jeugd had de regie voor een feestelijke opening op 2 november. de invalideopgang was op tijd klaar, want de bejaarden van de WEAK HOME, dat tegenover dit gebouw ligt zullen de eregasten zijn.
Ze volgen alle activiteiten in hun vroegere huis op de voet en zijn zeer geïnteresseerd.
De elders van Ossiomo hebben ons in juli laten komen om op een van hun vergaderingen uit te leggen wat we toch aan het doen waren. Zij zitten in een half  af gebouwtje en vroegen of ze ook in het nieuwe gebouw mochten vergaderen. Zo krijgt het oorspronkelijke Jeugdhonk straks steeds meer de functie van een echt dorpshuis. Een goede ontwikkeling vonden wij.
Het Jeugdhonk/Dorpshuis is tot nu toe gefinancierd met hulp van:
PROCURA, Stichting Perspectief 3000 / CO Foundation met verdubbeling van IMPULSIS.
Het dak en plafond zijn door de Nederlandse Ambassade bekostigd.
3. EVERGREEN CULTURAL DANCERS
Daar is het allemaal mee begonnen. Ze hadden toen nog geen naam. Die is er gekomen toen we vroegen hoe ze heetten. De groep wil lokale culturele dansen levend houden. Ze kennen er inmiddels een heleboel. Daarnaast willen ze theatervoorstellingen geven over actuele onderwerpen, die ook nog eens leerzaam zijn. De voorstelling voor de opening gaat bijvoorbeeld over het belang van scholing. Die daarvoor over ongewenste zwangerschap.
Ze hebben met kerstmis 2007 een nieuwe dansuitrusting gehad, inclusief muziekinstrumenten. Daarnaast een kleine lening, die ze grotendeels terug hebben betaald met geld dat ze zelf bij elkaar hebben gedanst.
De rest komt uit het potje van PROCURA, Stichting Perspectief 3000 / CO Foundation met verdubbeling door IMPULSIS.
4. OSSIOMO YOUTH FOOTBALLTEAMS
Ossiomo heeft maar liefst 2 (jeugd) voetbalteams. Om vriendschappelijke wedstrijden te bevorderen hebben we ze heuse doelpalen en voetballen cadeau gedaan en allemaal een echte voetbaloutfit. D.w.z. broekjes en shirts, want het voetballen zelf gaat nog grotendeels op blote voeten!
Het geld hiervoor komt ook uit het potje van PROCURA, Stichting Perspectief 3000 / CO Foundation met verdubbeling van IMPULSIS.
Kleine eenmalige projectjes
5. Winkeltje in Agbor
Augustina kwam na het overlijden van haar broer, waar ze woonde met haar 2 kleine kinderen terug naar Ossiomo. Berooid, maar ze wilde niet gaan bedelen. In plaats daarvan hebben we haar met een kleine lening geholpen om een klein winkeltje te beginnen in Agbor, 15 km. van Ossiomo.
€ 150 van Stichting Perspectief 3000
6. Winkeltje in Benin City
Natuurlijk blijft zoiets niet onopgemerkt. Nketchi heeft ons al een aantal keren geholpen met naailes geven aan “onze” deelnemers van het textiel project. Haar ouders zijn overleden en 5 jongere broertjes en zusjes zijn afhankelijk van haar inkomen. Ze krijgt wat steun van de kerk, maar wil graag een eigen naaiwinkeltje beginnen in Benin City op 45 km. van Ossiomo. We helpen haar en proberen tegelijk via haar en bij Augustina producten van de workshop te verkopen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
€ 250 van Stichting Perspectief 3000
7. Roseline
Zij is een van de deelnemers aan het Rehabilitatie project voor textiel. Zij is onlangs gescheiden en moest verhuizen. We hebben haar met de electra en het verven in haar huisje geholpen.
€ 50 van Stichting Perspectief 3000
8. Samuel
Ook een van de deelnemers, ex-leprapatiënt met misvormde handen, die zijn oude stiel als timmerman weer op zou willen pakken, als hij electrisch gereedschap zou kunnen kopen. Tijdens ons laatste bezoek aan Nederland hebben we voor hem een schaafmachine, boormachine en gereedschap gekocht en een zaagmachine cadeau gekregen. Met een kleine lening erbij voor een generator begint hij nu voor zichzelf.
€ 450 van Stichting Perspectief 3000
9. Richard
Al snel na de start bleek dat Richard niet zo geschikt was voor de textiel. Hij is een man met een sombere inslag. Al pratende vertelde hij dat hij, voor hij lepra kreeg, een goed inkomen had als fotograaf. Met een mooie camera, gedoneerd door familie uit Nederland, heeft hij dat beroep weer opgepakt. Het gevolg is een totale gedaanteverwisseling. Zie je Richard nu, dan loopt hij rechtop, ziet er goed verzorgd uit en straalt hij weer levensvreugde uit.
Natura Stichting Perspectief 3000
10. Haruna
Haruna is onze Assistant Manager zowel in Ossiomo als in Zaria. Het afgelopen jaar heeft hij ontzettend veel geleerd en zich altijd bereid getoond om heel hard te werken. Hij is een beetje onze Nigeriaanse zoon geworden. Haruna heeft alle kwaliteiten in zich om straks het werk van ons over te nemen. Zijn grote wens is een eigen plot en een huisje in Kaduna, waar hij is opgegroeid.
€ 2000 privé lening/gift via Stichting Perspectief 3000. Hij gaat dit deels terug betalen en na ons vertrek nog een deel aflossen bij Stichting Charilove in Benin City.
11. Virginia
Zij is onze Process Manager in Zaria en een echte duizendpoot. Zij draait het project dar nu al een behoorlijke tijd zelfstandig. We hoorden dat ze een grote schuld had op haar huis, via een woekeraar (10% rente per MAAND!). De grote schuld bleek mee te vallen en we hebben hem dan ook voor haar ingeruild en er een renteloze lening van gemaakt, die zij in oktober 2008 geheel had afgelost. Hierboven kun je zien dat we het geld al weer op vele andere manieren hebben gebruikt.
€ 850 renteloze lening, Stichting Perspectief 3000
12. Dan Fulani
Een dorpsjongen met doorzettingsvermogen is hij. Met klusjes als waterdrager voor de dokters van het centrum in Zaria verdiende hij zijn schoolgeld, totdat de dokters stromend water kregen en hem niet meer nodig hadden. Hij zat in zijn voorlaatste schooljaar. Intussen heeft hij zijn examens grotendeels gedaan en zich ingeschreven bij een hoge school.
€ 150 van Stichting Perspectief 3000
13. Hadiza
Hadiza is na haar scheiding begonnen met de bouw van een eigen huisje met geld dat ze in de PRP in Zaria verdient. Toen het begon te regenen zat het dak er nog niet op en was ze door haar geld heen. Met een lening en een kleine gift heeft ze het dak af kunnen maken en het tijdens het regenseizoen gelukkig droog kunnen houden.
€ 150 van Stichting Perspectief 3000
14. Charilove
Charilove is een Nigeriaanse NGO die meervoudig gehandicapte kinderen een goede daginvulling geeft. Met een donatie gaven we alle 150 deelnemende kinderen al een t-shirt cadeau. Omdat er onlangs ingebroken is en alle computers ontvreemd zijn hebben we besloten om onze oude laptop niet te verkopen, maar aan hen cadeau te doen.
€ 400 van Stichting Perspectief 3000
15. Weeshuis Kaduna
De laatste 2 keer dat we uit Nederland terug kwamen, zaten onze koffers vol met zelfgebreide kinderkleren uit Vlaardingen. Deze hebben nu voor de winter een goede bestemming gekregen in het weeshuis in Kaduna waar 2 van de kinderen van Bart en Emmy van CO Foundation vandaan komen. De kindertjes waren erg trots op hun nieuwe trui, maar hadden vooral ook behoefte aan een knuffel.
16. Endurance
Zij is ons hulpje hier. Ze is een wees die door de zusters geholpen wordt met haar middelbare school opleiding, maar ook zelf een bijdrage hiervoor bij elkaar moet verdienen. Dat doet ze bij ons met soms wat extra’s voor bv examengeld.
€ 50 van Stichting Perspectief 3000
17. Isiaya
Een ex-lepra patiënt, die in het dorp woont, maar niet verbonden is aan het textielproject. Hij heeft een paar mooie vijvers gegraven om vis te gaan kweken, maar had geen geld meer voor fingerlings. Dat hebben we deels voorgeschoten. Voor het voer gebruikt hij deels de uitwerpselen van een stel kippen. Met de kerst krijgen we een deel in natura terug in de vorm van vis en een kip.
€ 100 van Stichting Perspectief 3000

NEPAL
1. Het Cybercafé van Binod Thapa in Kathmandu. Binod heeft bij ons en bij de Stichting Sanghimala een lening afgesloten om zijn eigen cyber te beginnen. De lening van Sanghimala is hem kwijtgescholden. Voor de lening van Stichting Perspectief 3000 moet hij nog met de aflossing beginnen. De afspraak is, dat hij het geld reserveert op een aparte rekening en dat we t.z.t. bepalen wat er met dat geld gaat gebeuren. Stichting Perspectief 3000 is niet van plan het terug te claimen, maar in een volgend project in Nepal te investeren.
2. Shanti is een jonge vrouw van 22 jaar met een oogafwijking. Zij zag erg scheel en dit zorgde voor slechter zien. In 2006 hadden we geld achtergelaten voor een oog-operatie. Deze heeft zij pas recentelijk ondergaan, omdat zij eerst haar school wilde afmaken. Nu blijkt dat één operatie niet voldoende is. Stichting Perspectief 3000 staat garant voor alle operaties die eventueel nog nodig zijn. Eén van onze vaste donoren heeft hiervoor al extra geld toegezegd.
3. De bijdrage aan de scholing van 2 kinderen van Maja is gestopt. De resultaten waren zeer slecht en ook na een extra jaar niet verbeterd.