Bangladesh: Sun Child Sponsorship Project

Wij sponsoren 35 kinderen van dit project van Distressed Children International [DCI] en Right & Sight for Children [RSC]. Het is een gemengde groep kinderen van 6 t/m 17 jaar. Zij komen van arme gezinnen in het zuiden van Bangladesh en kunnen door onze ondersteuning naar school. Daarnaast zit elk kind in een bijlesgroep om hen met het huiswerk te helpen. Hun moeders zitten in een spaargroep, waar zij naast sparen advies krijgen over het opzetten van mikro-krediet bedrijfjes ook les krijgen in hygiene en opvoeding.Twee keer per jaar ontvangen we rapportage en twee keer gaven we er een training voor de kinderen en hun tutors.

[columns] [span6]

Engelse les: Head, shoulders,knee & toes

[/span6][span6]

 

[/span6][/columns]

Gautham Chandra Sheel

Gautham, 35 jaar oud, is getrouwd met Monika Rani, ze hebben 2 dochters en 1 zoon. Zijn dochters Mithila Rani van 10 en Charna van 6 worden beiden door Perspectief 3000 gesponsord. Hij hoopt dat zijn zoon Tapos van 5 in 2014 ook met sponsoring naar de kleuterklas mag gaan.

 

Gautham in zijn kapperszaak

 

 

 

 

 

Gautham woont in een “Hindu Bari” in de buurt van Noord-Shoula Primary School. Zijn winkel is echter in Chowkidar Bari, dat levert hem 2 keer per dag een wandeling van ongeveer 20 minuten op.

In het verleden liepen kappers van de ene Bari naar de andere om hun diensten bij mensen aan huis aan te bieden. Als het ze mee zat, hadden ze zo een aantal vaste klanten waarvan ze zeker waren dat dat wekelijks en op een vaste tijd wat inkomen bood. Daarbij moet wel gezegd worden dat het een vaste prijs per familie was ongeacht het aantal van de familieleden dat ze moesten scheren of knippen.

Maar Gautham heeft sinds 5 jaar zijn eigen salon, dat wil zeggen, een voormalig gemeeteraadslid bouwde een optrekje  van 2 bij 2,5 meter dat Gautham gratis mag te gebruiken, als hij het raadslid op zijn tijd maar gratis scheert en knipt. Iemand anders schonk hem een ouwe kappersstoel met kussens en Gautham kocht zelf een kleine kast en een spiegel.

Zijn verdere uitrusting bestaat uit:

  • Een schaar, prijs Taka 80 – Slijpkosten Taka 15 (elke 2 -3 maanden en daarvoor moet hij naar Dashmina of Bauphal, ongeveer 6 km van Shoula).
  • Een scheermesje, Taka 20-30 Gaat ongeveer 2 maanden mee!
  • Een kam, Taka 10
  • 2 handdoeken, Taka 60 per stuk
  • 1 schouder doek, Taka 50

Normaal gesproken begint hij om 8 uur ’s morgens en gaat door tot 8 uur ‘s avonds. Als de naburige winkeltjes en straatrestaurants tijdens de lunch sluiten houdt hij zijn salon juist open, om geen klant die toevallig nog langs zou komen te missen.

En je kunt Gautham nog steeds vragen om bij je thuis langs te komen voor knippen en scheren.

Onze kapper bezit geen land, hij “heeft alleen zijn twee handen om de kost te verdienen”, zoals hij zei.

En die kost is ongeveer Taka 200-300 per dag(€ 2 tot € 3  ); Taka 15 voor het scheren en 30 voor een knipbeurt.

Het huis waar ze wonen is gelukkig wel hun eigendom. Het is gebouwd door een project van de Europese Unie nadat een cycloon in 2007 veel huizen in de regio verwoestte.

De familie heeft een jonge koe en een aantal duiven. Zo hebben ze dagelijks wat melk en af en toe wat vlees.

Gautham’s vrouw zorgt voor het huishouden, de kinderen, de koe en de duiven. Ze is ook lid van een RSC “spaargroep”. Het geld dat ze daarmee tot nu toe verdient heeft, werd gebruikt om de koe te kopen.

We wisselen nog een paar laatste nieuwtjes uit; kappers zijn altijd goed geïnformeerd over wat er in het dorp gaande is en Gautham is geen uitzondering. Dan vervolgen we onze tocht naar de 2 meter hoge dijk die Shoula beschermt tegen overstromingen van de Tetulia, een rivier die in de droge tijd op sommige plekken al meer dan een kilometer breed is .

%d bloggers liken dit: