Sathya Uddhyan, school op de heuvel

In mei 2015 werd de wereld opgeschrikt door een grote aardbeving in Nepal. Daardoor raakte de Sathya Uddhyan Residential School van Rashmi Kafle haar onderkomen kwijt. De leerlingen sliepen onder tafels buiten in de tuin. Perspective 3000 besloot toen om actie te gaan voeren om deze kinderen aan een nieuw onderkomen te helpen. Sindsdien herbouwen wij de school.

In samenwerking met Wilde Ganzen herbouwen wij de Sathya Uddhyan school in Nepal.

In 2020 willen we Rashmi helpen een Activiteitenhal te bouwen.

2020 Activiteitenhal € 25.000,-

Rashmi’s laatste wens voor haar school is een zogenaamde activiteitenhal. Hier kunnen de kinderen spelen, lezen, tv kijken en samen eten. Ook kunnen hier in de toekomst de ouderbijeenkomsten weer plaats vinden. Dat is door de bouwwerkzaamheden van de afgelopen jaren in het slop geraakt. Wij hebben besloten dat deze aula er ook bij hoort. Zonder dat eten de kinderen in groepjes buiten onder een afdak.
Anders dan we in 2019 schreven gaat deze hal niet € 10.000,- kosten maar 2 ½ keer zoveel. Omdat we het verschil niet goed begrepen hebben we om 2 nieuwe offertes gevraagd. Het verschil in prijs zit hem in het dak, dat eerst van golfplaten zou zijn, maar dat bij nader inzien nu een betonnen dak met een hek eromheen wordt om meer speelruimte voor de kinderen te behouden.

Eerder realiseerden wij:

2019 Warme mutsen en truien € 500,-


In november bracht Mart een bezoek aan Sathya Uddhyan. Het doel was om na te gaan waarom de aanvraag voor de activiteitenhal zoveel duurder uitgepakt had. Daarnaast wilde hij, samen met Rashmi, het onderhoud van de gebouwen nalopen. Omdat we tevreden zijn over alles, gaan we haar nu ook helpen haar activiteitenhal te realiseren. Intussen werd het steeds kouder en omdat die hal er niet direct is, hebben we de kinderen vast warme sweaters en mutsen gegeven.

2018 Het Hostel voor Sathya Uddhyan € 30.600 + Steunmuur € 8.000,-


In oktober 2017 hadden we het geld bijeen voor de bouw van het hostel.
In november 2018 bezochten we Sathya Uddhyan weer. Er zijn nu twee schoolgebouwen met 7 klassen gerealiseerd. De 7de klas dient als bibliotheek en bijles klas. Rashmi heeft een kantoortje. Er staan twee hostelgebouwen, een voor jongens met een max. capaciteit van 24 kinderen en een voor meisjes, met een max capaciteit voor 14 meisjes. Daar is ook een kamer voor Rashmi. Verder is er een keukengebouwtje, gerealiseerd met € 2.700,- van Jhawalakhel Football Club. Zij hadden het geld weer van donoren vanuit Nederland. Tenslotte is er ook een grote steunmuur gebouwd, om erosie te voorkomen, kosten € 8.000,-.
De sanitaire ruimtes realiseerden we met hulp van Stichting Jong, met een bijdrage van € 5.000,-.

2016 De School voor Sathya Uddhyan is klaar € 24.300


In november 2015 kregen we de financiering voor de bouw van de school rond dankzij de vele mensen die ons sponsorden. We gingen naar Nepal om te kijken hoever de voorbereiding intussen gevorderd was en om alles goed door te spreken. De bouw bleek toen voor driekwart klaar.

In maart 2016 was de school klaar, maar konden de kinderen er nog niet blijven slapen. Als noodoplossing kon slecht de helft van de kinderen er zijn en gebruikten ze een van de klaslokalen als slaapzaal, zodat zij in ieder geval weer les konden krijgen. We gaven een training interactief lesgeven en hygiëne voor de 6 leerkrachten van de Sathya Uddhyan School.
Ook 4 leerkrachten van 2 openbare basisscholen in de buurt sloten zich daarbij aan.

2015 De grond voor Sathya Uddhyan: € 17.500,-


In 2015 werd de wereld opgeschrikt door 2 grote aardbevingen in Nepal. Ook Sathya Uddhyan verloor zijn onderkomen. Wij besloten Rashmi te helpen.

Rashmi’s droom was ooit een eigen schoolgebouw te hebben en daarvoor had zij voorjaar 2015 al een stukje grond gekocht. Dat was te klein, dus stuurden we, na de aardbevingen van april en mei 2015, eerst geld voor een extra stuk grond, zodat zij kon starten het bouwrijp te maken.
Het terrein is net een grote taartpunt, met steile hellingen waar eerst terrassen op gemaakt moesten worden. Op elk terras wordt vervolgens een van de gebouwen gebouwd. Met bouwtekeningen en het verhaal dienden we het project in bij Wilde Ganzen en kregen een samenwerkingscontract. Dat betekent dat Wilde Ganzen 50% toevoegt aan de bedragen die wij voor het project bijeen krijgen. De verdeling is tweederde gefinancierd door Perspective 3000 en eenderde door Wilde Ganzen.

 
2012 kennismaking met Sathya Uddhyan Residential School.


Sinds 2012 kennen we Rashmi Kafle. Zij runt een school met overnachtingsmogelijkheid voor kansarme kinderen. Net 10km buiten Patan, het zuidoosten van Kathmandu. Hier biedt zij onderwijs en een veilige woonplek.
De ouders van de kinderen zijn veelal Dalits die in de plastic afval werken. Zij maken lange dagen en werken 7 dagen in de week. Hun kinderen gingen niet naar school en zwierven over straat met alle gevaren vandien. Rashmi trok zich hun lot aan en stichtte eerst een schooltje in de krottenwijk, waar de kinderen woonden. Toen de overheid hier rioleringen ging aanleggen en hoge flatgebouwen ging bouwen, verloren de meeste mensen hun onderkomen en verspreidden zij zich over de stad. De kinderen wilden echter ‘hun’ schooltje houden en Rashmi vond een geschikt gebouw 10km buiten de stad, met een betaalbare huur, waar zij de kinderen naast schioling ook onderdak kon bieden. De ouders waren blij met deze oplossing. In weekends en vakanties gaan de kinderen naar huis.
Wij bezochten deze school en gaven lesje in tanden poetsen, papieren kralen maken en hand-hygiene.

This post is also available in: English (Engels)