SUCCESVOLLE TRIP NAAR BANGLADESH APRIL 2019

Van 22 febr t/m 3 april waren wij, na een afwezigheid van 5 jaar weer in Bangladesh.

MYMENSINGH, HYGIENETRAINING

De eerste 3 weken deden we trainingen in Mymensingh voor 5 verschillende organisaties die met gehandicapte kinderen werken.Hygiene Training

Day Care Center

Mothers Training

Elly deed  de eerste week een basis hygiene training voor 30 personen. In de tussenweek gingen de deelnemers met opdrachten naar hun dagcentra. Elly bezocht er 3 en deed bovendien een huisbezoek. De 3de week trainden de trainees een aantal moeders. Het werd een super inspirerende cursus met enthousiaste trainees, maar ook zeer gemotiveerde moeders. Elly werd bijgestaan door een heel goede vertaler, Mikhael. Van hem hoorden we, dat de moeders intussen al weer andere moeders aan het trainen zijn. Super toch?!

MYMENSINGH, TRAINING LOKALE FONDSENWERVING

Mart verzorgde een training Lokale Fondsenwerving voor een aantal medewerkers van dezelfde centra voor gehandicapten. Ook hier werd heel hard gewerkt aan diverse plannen om zelf fondsen te genereren.


Mymensingh Local Fund Raising

Mymensingh Station club 


Mymensingh Headlice Lesson 

MYMENSINGH, STATIONSCLUB

In de tussenliggende ‘werkweek’ ging Elly nog drie keer naar de zogenaamde stationskinderen. Dit zijn kinderen, die in en om de sloppenwijk rond het station van Mymensingh wonen. Zij worden een paar keer per week opgevangen in een soort club. Hier zijn met behulp van handpoppen lesjes gegeven over, handen wassen, luizen kammen en tanden poetsen. Verder hebben we er ook gekleurd, gepuzzled, balonnen geblazen en pompoms gemaakt.

In onze vrije tijd gingen we naar het circus [hilarisch!!!], aten we een keer bij de broeders van Taizee, wandelden we langs de rivier, bezochten een museum en aten in het park. Ook moesten de nodige boodschappen voor de trainingen nog gedaan worden. Zo kregen alle aanwezige stationskinderen, de trainees van Elly en ook de moeders,  aan het eind van de training een hygiene-pakketje mee naar huis.

DHAKA, SUN CHILD HOME

Halverwege ons verblijf was het switchen. In Dhaka waren we te gast bij RSC en Elly gaf een training aan de teenagers van het Sun Child Home[SCH}. Adolescentie en Child Rights.

Met de kleinere meisjes was het weer tanden poetsen en luizen kammen en natuurlijk kleuren en met de handpoppen splelen.
SCH Dhaka Teenagers 

SCH Dhaka Children SCH Dhaka tooth brushing lesson

Mart deed weer een stukje Lokale Fondsenwerving, maar de tijd [2 dagen] was hier eigenlijk te kort voor.

SHOULA, FIELD OFFICE

Met de launch, een grote passagiersboot, voeren we van Dhaka naar Kalaiya. Om 15u vertrek je van het SCH. De boot vertrekt om 19u en komt dan de volgende morgen om 8u aan. Een prachtige en rustgevende trip, zeker als je, zoals wij, een  hut hebt geboekt.

BOUWSITE

In Kalaiya gingen we eerst naar het RSC-kantoor en daarna ontbijten. Vervolgens bezochten we de plek waar de nieuwe bibliotheek gebouwd zal worden. Een prima terrein, vlakbij een grote meisjesschool. De voorbereidingen  werden er al getroffen met de aankoop van zand,stenen e.d.


Lounge


Library Building site (1)


Library Building site (2)

SHOULA TRAINING

Met lunchtijd waren we in het veldkantoor in Shoula, onze plek voor de volgende 10 dagen. In deze 10 dagen hebben we ook weer keihard gewerkt. Elly gaf een gecombineerde training aan 18 dames, Groeps-organisatoren, tutors en [bijna volwassen] Sun Children. De onderwerpen waren Hygiene, Child Rights en Teenagers. 

SHOULA SUN CHILDREN

Op de 3 ‘vrije’dagen werden 5 nieuwe Sun Children thuis bezocht en bezochten we de meisjes die naar klas 11 gaan. We wilden vooral zeker weten dat ook de ouders goed weten waar ze aan beginnen. 

De sponsoring is voor 2 jaar [de duur van dit studiedeel]. De meisjes moeten positieve resultaten behalen en ze mogen niet uitgehuwelijkt worden voor ze die 2 jaar voltooid hebben. Haken ze eerder af, dan moeten de ouders het studiegeld terugbetalen. Alle ouders en de leerlingen waren het ermee eens, al moesten de meisjes wel zuchten vanwege de extra druk die op hen werd uitgeoefend [goede studie resultaten behalen]. Vaders, met name, waren wel bezorgd over de veiligheid van hun dochters. Ze zien er natuurlijk al heel volwassen uit, ook al zijn ze dat nog niet echt. 

De dag voor ons vertrek hadden we alle via P3M gesponsorde Sun Children uitgenodigd en hen een cadeautje namens P3M gegeven. De meiden een 3-piece [de locale dracht] en de jongens een lungi en een gamsha [wikkelrok en handdoek]


Shoula SC teenagers 

Shoula  SC girls

Shoula SC boys

SHOULA SUCCESSEN en TEGENSLAGEN

We zijn nog een paar successen en een paar tegenslagen tegengekomen.Ibrahim, die met klompvoeten geboren was en die we 5 jaar geleden hebben laten opereren, liep normaal!!! Zijn zus Sultana echter, was gestopt met school! Aisha, de baby wiens moeder 5 jaar geleden tijdens de bevalling was overleden, is nu een gezonde kleuter. Ibrahim & Sultana

Aisha

Sabine

Poly, het Sun Child met epilepsie, gebruikt haar medicijnen niet regelmatig. Als het goed gaat stopt ze en de familie is steeds verbaasd dat de epilepsie-aanvallen dan weer terug komen. Zij kregen 10 dagen om een nieuw recept te halen en te presenteren. Zij bleek ook al een tijd gestopt met school. We hebben een lang gesprek gehad, maar het heeft helaas geen resultaat gehad. Pas toen Poly bij het afscheid geen cadeautje meer kreeg [ze is immers afgehaakt] leek het tot de moeder door te dringen dat de sponsoring nu echt gestopt is. 

Sabina is een ander zorgenkind. Zij is een echte lieverd met een onmogelijke [psychiatrische] moeder. Moeder verdwijnt soms zomaar voor een paar maanden en dan wordt Sabina gelukkig door een aangetrouwde broer en zijn gezin opgevangen. Zodra Moeder echter weer terug is, claimt zij Sabina weer en weerhoudt haar dan vaak van naar school gaan. Dit is echt een situatie aan de onderrand van de maatschappij en vanwege Sabina, die hierin gevangen zit, gaan we wel door met haar sponsoring.


P3M sponsored Sun Children 2019

DHAKA BEZOEK van WILDE GANZEN

Na een rustige bootreis hadden we nog 2 dagen in Dhaka om boodschappen  te doen, nog iets met de kinderen van het SCH en tot slot een lunch met 2 bezoekers van Wilde Ganzen. We hebben uitgebreid met hen kunnen spreken en, wat eigenlijk belangrijker is, Rajen van RSC, heeft hen uitgebreid over hun programma’s kunnen vertellen. We kijken terug op een vruchtbare reis.